Meten duurzaamheid gebouw

Duurzaam bouwen is bouwen met het oog op de toekomst. En bouwen met respect voor het milieu en voor de toekomstige gebruikers van het gebouw.

De Gemeente Zeist maakt gebruik van het instrument GPR Gebouw. Deze online tool geeft een helder inzicht in het niveau van duurzaamheid van een gebouw.

www.gprgebouw.nl

Duurzaam onderhoud gebouwen gemeente

zeistenergiek gemeentehuis

Eén van de belangrijkste ambities van de gemeente is het energieneutraal maken van de  gemeentelijke gebouwen in 2020. Het gemeentelijk onroerend goed bestaat uit maatschappelijk vastgoed, scholen en gymzalen, monumenten, koopwoningen en strategisch vastgoed.

www.gemeente.nu

Zwembad duurzaam verbouwd

Foto zwembad Dijnselburg

Foto: Nicole Luijten

Zwembad Dijnselburg is gerenoveerd. Een flinke energiebesparing was een belangrijk doel van de verbouwing. Dat is gelukt. Het energieverbruik van het zwembad nam met meer dan 50% af. Op dit moment is Dijnselburg een van de meest energiezuinige zwembaden van Nederland.

zwembaddijnselburg.nl

Nieuwbouw gemeentehuis

Foto nieuwbouw gemeentehuis

Foto: Dirk Verwoerd

Het gemeentehuis van Zeist is verbouwd en eind 2013 opgeleverd. Duurzaamheid was een vanzelfsprekend uitgangspunt bij de verbouwing. Zowel in de keuze van techniek, materialen als los meubilair is duurzaamheid een drijfveer geweest.

Het bestaande gemeentehuis had voor aanvang van de werkzaamheden een energielabel G. Het nieuwe gemeentehuis is opnieuw gelabeld en wordt door de duurzame aanpassingen nu beoordeeld met energielabel A.

Vernieuwing gemeentehuis (video)

Duurzaam station Driebergen-Zeist

Een laag energieverbruik en geen nadelige effecten voor milieu of gezondheid zijn belangrijke uitgangspunten geweest voor het ontwerp van het nieuwe station Driebergen-Zeist. Bij het selecteren van de bouwers kijkt de gemeente naar hoe duurzaam de aanbieders zijn.

stationsgebied-driebergenzeist.nl

Toekomstige situatie station (video)