Regenwater afkoppelen

Foto regenton

Regenwater afkoppelen houdt in dat je het regenwater dat op je dak valt, afkoppelt van het riool. Bijvoorbeeld door het afzagen van de regenpijp als je tuin niet betegeld is. Zo zorg je ervoor dat het regenwater van de regenpijp in de bodem van je tuin kan lopen. Het is goed voor het milieu, omdat het uitdroging van de bodem tegengaat en overbelasting van het rioolstelsel voorkomt.

hdsr.nl/afkoppelen

Geef je spullen een tweede leven

Afbeelding van wolken in de vorm van de letter CO2

Lever overbodige spullen in bij de Kringloopwinkel en loop ook eens binnen om wat te kopen. Dat gaat verspilling van grondstoffen en energie tegen. Wist je dat één ton ingezamelde goederen een besparing oplevert van één ton CO2-uitstoot?

kringloopzeist.nl

Lever alles in met stekker of batterij

Logo Wecycle

Lever alles met een stekker of batterij in bij een Wecycle-inleverpunt. Grondstoffen kunnen opnieuw worden gebruikt en schadelijke stoffen komen niet in onze leefomgeving terecht. Kijk op de site voor een inzamelpunt.

wecycle.nl

Iets niet meer nodig? Geef het weg!

Iedereen is welkom in de Weggeefwinkel, zowel om spullen te halen als om spullen te brengen.

weggeefwinkels.nl/zeist

facebook.com/Weggeefwinkel-Zeist

Verstandig omgaan met drinkwater

Wist je dat warm water het milieu veel meer belast dan koud water? Zo'n 10 tot 20 procent van de CO2-uitstoot van een huishouden komt van gasverbruik voor warm water. Verminder je warmwatergebruik. Dat gaat onnodige milieubelasting tegen.

milieucentraal.nl/-drinkwater

Maak je tuin groener

Foto groene tuin

Groene tuinen met bomen en planten zijn goed voor onze gezondheid. Ze leveren zuurstof, geven schaduw op hete dagen en beschutting tegen regen en wind. Daarnaast nemen ze fijnstof op uit de lucht, zodat de lucht schoner wordt. Bovendien biedt een groene tuin beschutting en voedsel aan vogels, insecten en andere dieren in je tuin.

milieucentraal.nl/-natuurlijk-tuinieren

Repareren is beter dan weggooien

Afbeelding Repair Cafe

Wat doe je met een stoel waarvan een poot los zit? En een broodrooster die niet meer werkt? Die kun je repareren in het Repair Café. Je kunt er gebruik maken van alle gereedschap en hulp krijgen als je die nodig hebt. Zo beperken we de hoeveelheid grondstoffen en energie, die nodig is om nieuwe producten te maken. En dat is goed voor het milieu!

repaircafe.nl