• In Zeist is een groeiend netwerk van Energieambassadeurs

    In Zeist is een groeiend netwerk van Energieambassadeurs

  • 1

Energieambassadeurs zijn inwoners van de gemeente Zeist die zich inzetten voor het verduurzamen van woningen in Zeist. Sommige zijn heel ervaren, anderen komen net kijken. De een heeft een technische achtergrond, de ander weet veel van communicatie.

Grote kans dat je een keer een Energieambassadeur tegenkomt in de wijk met een warmtecamera. Of dat je een flyer krijgt met als afzender de Energieambassadeurs met de oproep om mee te doen met een collectieve inkoopactie.

Je kunt Energieambassadeur worden of er een bij je thuis langs laten komen voor een advies. Maak er gebruik van!

Contact

• Wil je Energieambassadeur worden?
• Wil je een Energieambassadeur op bezoek voor adviesgesprek of een warmtescan?
• Heb je een duurzame vraag of een idee?

Neem dan contact op met de coördinator van de energieambassadeurs Charlotte Post!
Je kunt Charlotte Post mailen charlotte@energieambassadeurszeist.nl of bellen 0614535176

dzmarkt

Actie huizen isoleren krijgt vervolg

Stichting Energie Zeist (SEZ), met steun van de gemeente tot stand gekomen, is in april onder de naam Mijn Groene Huis gestart met het voorlichten van bewoners over het na-isoleren van huizen in de wijken Couwenhoven, Griffensteyn en Lyceumkwartier. Met veel succes! Onlangs zijn de eerste woningen aangepakt.

Al jarenlang is het mogelijk om spouwmuren en vloeren te isoleren. Waarom dan nu de actie? Charlotte Post, coördinator van de 30 energie-ambassadeurs in Zeist: “Het moet maar net in je opkomen om deze stap te zetten. Bewoners zien door de bomen het bos niet meer en weten niet goed wat ze moeten doen.” Dat beaamt een van de inwoners van het Lyceumkwartier, mevrouw Manson: “Wij hebben de afgelopen jaren verbouwd, met oog voor isolatie. We staan nu voor verdere aanpassingen en kregen de uitnodiging van de Vereniging Lyceumkwartier Zeist voor de informatiebijeenkomst van Mijn Groene Huis. De goede uitleg op de avond en tijdens het bezoek van de onafhankelijke adviseur gaven vertrouwen. Hij adviseerde, we hoefden vervolgens alleen te kiezen en ontvingen een heldere offerte waar we op in gegaan zijn. In één dag zijn onze spouwmuren geïsoleerd én de vloer!”

DSC 4010

Kern van de campagne van Mijn Groene Huis is dat een onafhankelijke adviseur thuis de mogelijkheden en wensen bespreekt. Daarna de materiaalmogelijkheden en kostenraming. Vervolgens brengt een bedrijf offerte uit. De investeringen laten zich vaak in 3-5 jaar terugverdienen door besparing op de energierekening, met vaak een verbetering van het comfort (minder kou en tocht) en minder CO2 uitstoot.

De isolatiecampagne krijgt een vervolg, en nu voor geheel Zeist. Wilt u daar meer over weten? Kijk op www.mijngroenehuis.nu en laat een bericht achter via de site of via tel: 030-3690051.

Stichting Energie Zeist opgericht

In de zomer van 2015 begonnen de voorbereidingen voor het oprichten van een Samenwerkingsverband Energie Zeist (SEZ). Er waren een aantal bijeenkomsten met bewoners, bedrijven en maatschappelijke partijen die samen bespraken wat zij allemaal konden doen om andere Zeistenaren aan te sporen om hun koopwoningen te verduurzamen. De ideeën die werden geopperd, waren onder andere: een energiewinkel, een netwerk van energieambassadeurs, en campagnes om duurzaam verbouwen te stimuleren. SEZ is al een poos in informele samenstelling bezig met het uitvoeren van deze activiteiten, maar nu na een jaar is er ook het volgende mooie nieuws: dinsdag 3 mei tekenden de bestuursleden de oprichtingsacte van wat nu Stichting Energie Zeist heet! 

passeren akte SEZ 3 mei 2016

De bestuursleden, Evelien Raap, Marius Keij, Reinier Pijnenburg, Charlotte Post en Arnout van Dijk, waren de afgelopen tijd betrokken bij SEZ en zijn al geruime tijd in diverse rollen actief voor energie initiatieven in hun wijken.