Bleeve helpt uw woning energiezuinig te maken

2

Bleeve is het online energieloket voor de regio Utrecht. Het is een platform waarmee huiseigenaren snel en gemakkelijk kunnen inschatten wat de beste manier is om hun woning energiezuiniger te maken, alleen of samen met andere huishoudens. Bleeve is een onafhankelijk initiatief dat wordt ondersteund door 15 Utrechtse gemeenten, waaronder Zeist. 

De bewoner centraal

Veel mensen willen hun huis verduurzamen, want een energiezuinigere woning is comfortabeler en maatregelen zijn goed voor het milieu en verdienen zichzelf snel terug. Maar waar begin je? Welke maatregel levert het meest op? Welke leverancier kan je goed helpen? En hoe verloopt de uitvoering dan? Nu vragen mensen deze dingen aan buren of kennissen. Bleeve brengt deze uitwisseling van kennis online.

Gemakkelijk tijd en geld besparen

Op het startscherm van Bleeve vul je eenmalig een aantal gegevens over je woonsituatie in. Op basis hiervan geeft de site advies over de maatregelen die het best bij jouw huis passen. Als je al iets hebt verbouwd, kan je je kennis delen met anderen die dat ook overwegen. Ook kan je het bedrijf dat je geholpen heeft met de maatregelen, een score geven. Zo heb je tevens een totaaloverzicht van alle dingen waar je aan kan denken als je je huis duurzaam wilt verbouwen.

Verder ontwikkelen

Bleeve is 1 mei 2015 live gegaan en ontwikkelt zich de komende maanden verder. Binnenkort kan je er niet alleen analyseren waar jij het meest energie aan verbruikt, maar ook je verbruik vergelijken met mensen in de buurt of in soortgelijke woningen. Je kan aanbieders vergelijken op basis van recensies van andere deelnemers en je kan deze deelnemers vragen stellen. Bleeve breidt uit, zodat het een sociale marktplaats wordt om ervaringen over het verduurzamen van je huis te delen en om samen te werk te gaan bij het aanvragen van advies en offertes. 

 

Subsidies voor woningverbetering

De Energiesubsidiewijzer geeft een compleet en actueel overzicht van subsidies, leningen en andere regelingen. Welke mogelijkheden er zijn om subsidie te ontvangen, kun je hier opzoeken. De website is voor woningeigenaren, woningcorporaties en particuliere verhuurders.

energiesubsidiewijzer.nl

Meer comfort, minder energiekosten

Logo Verbeter uw huis

VerbeterUwHuis.nl laat zien welke maatregelen het meest effectief zijn om je woning te verbeteren en de gasrekening omlaag te brengen.
Minder energiekosten, meer comfort en een beter milieu gaan prima samen.

verbeteruwhuis.nl

Snel een energiezuinig huis

Een upgrade naar een comfortabel huis dat z’n eigen energie opwekt. Binnen 10 werkdagen met gelijkblijvende woonlasten. Voor als je woont in een rijtjeshuis gebouwd tussen 1950 en 1980.

onshuisverdienthet.nl

Wie zit er achter Bleeve?

Vijftien gemeenten in de regio Utrecht werken hebben een samenwerkingsverband opgericht voor energiebesparing bij particuliere koopwoningen. Deze samenwerking heet U-thuis. Het gaat om de gemeenten: Bunnik, De Bilt, Houten, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woerden en Zeist, ondersteund door de Regionale Omgevingsdienst ODRU en de NMU. Zij werken samen aan een programma dat ervoor moet zorgen dat steeds meer woningeigenaren bereid zijn te investeren in hun woning om deze duurzamer te maken.

U-thuis is voortgekomen uit het Landelijke Energieakkoord. Hiervoor werd van gemeenten gevraagd regionale energieloketten in te richten. De samenwerkende gemeenten hebben gekozen voor Bleeve als online energieloket. Bleeve is een onafhankelijke partij. Er wordt nog gewerkt aan het ontwikkelen van plaatselijke energieloketten in samenwerking met lokale initiatieven. 

www.u-thuis.nl

Verbeter je woning met de VVE

Duurzaam renoveren, zonnepanelen, een groen dak. Allemaal goed voor het milieu. Maar hoe regel je dat samen binnen je Vereniging Van Eigenaren?

vvecentraal.nl/duurzame-energie/

Financieren in VVE-verband

Als je samenwerkt met anderen in een VVE of een energiecoöperatie is het vaak moeilijk om financiering te vinden voor een project dat bijdraagt aan energiebesparing. Bijvoorbeeld voor het isoleren van een appartementencomplex of het samen plaatsen van zonnepanelen.
De provincie Utrecht en de Rabobank bieden specialistische hulp voor initiatiefnemers en kunnen helpen met een garantstelling.

provincie-utrecht-garantiefonds (PDF)

Wonen zonder energiekosten

Logo Huis vol energie

Comfortabel wonen zonder energiekosten: het is mogelijk door je woning energieneutraal te (ver)bouwen. Lees ervaringen van energiepioniers, die je voor zijn gegaan. Hoe meer energiepioniers hoe meer kennis en ervaring!

huisvolenergie.nl

Tips voor isoleren en besparen

Foto van het isoleren van een woning

Goede isolatie van je woning zorgt voor beter comfort en lage(re) energiekosten. En het is goed voor het milieu.

milieucentraal.nl/energie-besparen/isoleren-en-besparen

Beter kiezen met het energielabel

Afbeelding energielabel met huis

Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu!

energielabel.nl/woningen 

Checklists hoe omgaan met offertes

je vraagt een offerte aan voor een duurzame maatregel aan je huis, maar waar moet je dan op letten? 

Milieucentraal maakte en aantal checklists om je hierbij te helpen:

Checklist offerte spouwmuurisolatie

Checklist offerte zonnestroompanelen

Checklist offerte vloerisolatie

Checklist offerte isolerend glas

Checklist offerte dakisolatie

checklists 

Mijn energielabel is

Afbeelding Energielabelatlas

Op Energielabelatlas.nl kun je het energielabel van je woning opzoeken. Je kunt dit gebruiken als ijkpunt voor het nemen van energiebesparende maatregelen. Zo kun je meten welk effect de maatregelen hebben. Met als doel natuurlijk een A-label.

energielabelatlas.nl

Lenen voor een duurzame verbouwing

Afbeelding Ik investeer slim

Als woningeigenaar kun je met deze lening investeren in een energiezuinige woning. Met deze lening kunt je onder andere dakisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie, zonneboilers, hoog rendement beglazing en energiezuinige kozijnen financieren. Investeer en bespaar slim!

ikinvesteerslim.nl

Je huis naar energie nul?

Afbeelding tv programma Ons huis verdient het

RTL4 maakte een tv-programma over de vernieuwing naar een energieleverend huis. Ons Huis Verdient Het laat zien hoe leuk, mooi en comfortabel wonen zonder energiekosten is. Wie doet het al en wat gebeurt er al in Nederland? In 2014 heeft de serie zo’n 2 miljoen kijkers gehad. De afleveringen zijn nu te bekijken op RTL gemist of via:

onshuisverdienthet.tv

Vakmensen vinden voor een duurzame verbouwing

Logo Meer met Minder

Sommige energiebesparende maatregelen kun je zelf nemen. Maar soms kun je het beter overlaten aan een vakman. Waar vind je een goede vakman voor het aanbrengen van isolatie of de aanleg van zonnepanelen, warmtepompen, ventilatiesystemen of zonneboilers? De bedrijven aangesloten bij Meer met Minder zijn gespecialiseerd in energiebesparing in woningen en kunnen je van begin tot eind begeleiden.

meermetminder.nl

Goed voor het milieu: een groen dak

Regenwater opvangen kan heel goed op het dak. Dit kan door het aanleggen van een groen dak: een dak begroeid met planten (Sedum). Een groen dak houdt door de beplanting veel regenwater vast.

zeist.allesduurzaam.nl/-groendak