Duurzame dagen Zeist

Beeldmerk Duurzame Dagen

Wat kun je zelf doen om materialen opnieuw te gebruiken en duurzamer om te gaan met voedsel? Dat laten ondernemers en maatschappelijke organisaties zien bij diverse activiteiten zien tijdens de Duurzame Dagen. Ook duurzame ideeën en initiatieven krijgen extra aandacht.

Duurzame dagen op Facebook

Duurzaamheidscafé

Veel inwoners van Zeist zijn bezig met duurzaamheid. Zij kopen samen zonnepanelen in, delen auto’s en moestuinen, ruimen gezamenlijk zwerfafval op en houden buurtacties om meer te recyclen of vaker vegetarisch te eten. Omdat deze bewoners veel voor elkaar kunnen betekenen, organiseert de gemeente het duurzaamheidscafé. Zeistenaren kunnen anderen ontmoeten die actief zijn met duurzaamheid en zo inspiratie opdoen voor hun eigen plannen. 

Het duurzaamheidscafé op Facebook

Eerlijke winkelroute

Logo Eerlijk Winkelen

EerlijkWinkelen wil voor alle steden in Nederland winkelroutes aanbieden met winkels en eetgelegenheden die fairtrade, biologische en tweedehands producten verkopen. Ook voor Zeist is er zo’n route.

eerlijkwinkelen.nl

Duurzame markt

postersnipzonderdatum

In 2015 waren er twee Duurzame Markten in Zeist, op 30 mei en op 10 oktober. Tijdens deze markten waren op het Belcour en in de Allegrotuin bijna 40 bedrijven en stichtingen uit gemeente en omstreken aanwezig om het winkelend publiek bekend te maken met biologische, eerlijke of handgemaakte producten, of om bezoekers voor te lichten over duurzaam leven. 

Er waren kramen met duurzame mode en accessoires, gepimpte tweedehands meubels, kookboeken met vegetarische recepten en duurzame fietsspullen. Ook waren er allerlei activiteiten, zoals kledingruilen bij de Waslijn, ponyritjes maken, workshops djembè en capoeira, mobiles en bewegend speelgoed maken van gerecyclede materialen, kapotte sieraden repareren, een demonstratie wol maken met een ouderwets spinnewiel, je eigen smoothie fietsen en je eigen biopizza of pannenkoek bakken. Ook was er van alles lekkers te eten en drinken op de Duurzame Markten. In mei was er een terras met horeca-ondernemers die lokale lekkernijen aanboden. In oktober was er een tealounge met biologische theeën. 

Voor mensen die meer wilden weten over energie in en om huis, waren er partijen zoals VanDeBron, GO! Groene Oplossingen en Bleeve die konden vertellen over het verduurzamen van je woning. 

Meer informatie over de Duurzame Markt vind je op facebook en een foto-indruk vind je hier